FAQ

Hieronder staan veelgestelde vragen over deelname aan zowel de regio- als de KNHS kampioenschappen. Het betreft hier een uitleg of verduidelijking van de bepalingen zoals opgenomen in de kampioenschapsreglementen en/of het vraagprogramma. We adviseren je dan ook de kampioenschapsreglementen en het vraagprogramma van het betreffende kampioenschap goed door te lezen zodat je goed op de hoogte bent van alle bepalingen. 

Veelgestelde vragen over de Hippiade Dressuur en Springen

Kampioenschappen mag je alléén maar rijden in de hoogste klasse waarin / het hoogste niveau waarop jullie als combinatie, het desbetreffende seizoen zijn gestart. Is een combinatie na 1 oktober bijvoorbeeld in de klassen L1 en L2 gestart dan mag je de kampioenschappen alléén in de klasse L2 rijden. Dit is de hoogste klasse waarin is uitgekomen

Is een combinatie bijvoorbeeld L springen en één keer M gestart na 1 oktober (het maakt hierbij niet uit of de start telt winstpunten, of deze HC was of zelfs foutief) dan mag de combinatie tijdens kampioenschappen alléén uitkomen in de klasse M. Wanneer je als combinatie foutief bent gestart in de klasse M en je niet startgerechtigd bent in deze klasse dan geldt ook dat je geen kampioenschappen meer mag rijden in de klasse L. Je bent immers op een hoger niveau uitgekomen in het betreffende seizoen.

De selecties voor de regiokampioenschappen kunnen per regio verschilllen, omdat de regio zelf veel mag bepalen. Zo kan het zijn dat de regio bepaalt met hoeveel paarden je mag meedoen aan de regiokampioenschappen. Dat staat in het vraagprogramma van jouw regio.

Wat wel voor alle regio's hetzelfde is, is de bepaling in het kampioenschapsreglement waarin staat dat je niet in bepaalde combinaties van klassen mag meedoen. Voor dressuur geldt bijvoorbeeld dat je als ruiter met verschillende paarden/ pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen:

  • B en Z1 of hoger
  • L1 en Z2 of hoger

Bij springen geldt dat je als ruiter met meerdere paarden/pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen:

  • B en Z/ZZ
  • L en ZZ

Je zult dus vóór de regiokampioenschappen een keuze moeten maken in welke klasse je tijdens de regiokampioenschappen wilt starten. Tijdens de KNHS-kampioenschappen kun je meedoen aan maximaal twee rubrieken per discipline.

Ruiters die deelnemen aan de kampioenschappen vanaf de klasse ZZ-Zwaar en deelnemers aan de kampioenschappen voor Junioren en Young Riders mogen tijdens de kampioenschappen t/m de klasse ZZ-Licht deelnemen aan maximaal  twee kampioenschapsrubrieken per discipline en tijdens de kampioenschappen vanaf de klasse ZZ-Zwaar deelnemen aan maximaal twee kampioenschapsrubrieken per discipline.

Als ik met een paard meedoe aan Subtopwedstrijden, mag ik dan met een jong paard meedoen aan de regio- of KNHS-kampioenschappen?

  • Wanneer je in het desbetreffende seizoen deelneemt aan een kampioenschap in de Zware Tour (ook U25) ben je uitgesloten van deelname aan een Regio- en/of KNHS-kampioenschap t/m de klasse ZZ-Licht.
  • Junioren, Young Riders en combinaties uitkomend in de U25 moeten per seizoen een keuze maken aan welk kampioenschap zij deelnemen. Wanneer een combinatie deelneemt aan een kampioenschap Junioren, Young Riders of U25 is het voor die combinatie niet toegestaan deel te nemen aan selectiewedstrijden Subtop of aan selectiewedstrijden in de regio en/of aan het regiokampioenschap

Nee. Wanneer je in een hogere klasse bent gestart in het desbetreffende seizoen (ook al was dit HC of zelfs foutief) dan vervalt je startgerechtigdheid voor de regiokampioenschappen in de lagere klasse. Na de regiokampioenschappen mag je wel promoveren zonder je startgerechtigdheid voor het KNHS-kampioenschap in de lagere klasse te verliezen.

Wanneer je verplicht moest degraderen, dan moet je tijdens regio- en KNHS-kampioenschappen uitkomen in de klasse waarnaar je gedegradeerd bent.

 Wanneer je tijdens wedstrijden uitkomt in de klasse/rubrieken 1.40/1.45m, dan ben je tijdens regio- en/of KNHS kampioenschappen startgerechtigd in de klasse ZZ.

Ja, dat is sinds kort toegestaan. Op regio- en/ of KNHS-kampioenschappen mag een pony door maximaal twee deelnemers in dezelfde discipline worden gestart. Het maximum aantal toegestane starts opgenomen in het Algemeen Wedstrijdreglement artikel 40 lid 3 a en b blijft daarbij wel gelden. Het is toegestaan dat een pony bij zowel de paarden als bij de pony’s in dezelfde discipline uitkomt op kampioenschappen mits dit met een andere deelnemer is.

Bij de paarden is het niet toegestaan om met twee verschillende ruiters in dezelfde discipline deel te nemen aan de kampioenschappen.

Ja dat mag. Je moet in de hoogste klasse starten waarin jullie als combinatie in het lopende seizoen zijn gestart.

De laatste wedstrijd die je rijdt voor de Regiokampioenschappen mag je de punten vol rijden en dan blijf je nog startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd voor de regiokampioenschappen.

Voorbeeld:

Je bent L1+29 en je moet nog 1 selectiewedstrijd rijden. Tijdens deze wedstrijd rij je je punten vol: L1+30. Het maakt niet uit of je 1 winstpunt haalt of 6. Vóór de kampioenschapen mag je dan niet meer voor winstpunten meedoen met een andere wedstrijd. Je bent nog wel startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd.

Wil je toch graag starten op een wedstrijd, dan moet dat HC. Start je hoger (HC of voor winstpunten), dan vervalt je startgerechtigdheid (in dit voorbeeld voor de klasse L1).