Veelgestelde vragen over je deelname

Hieronder staan veelgestelde vragen over het meedoen aan de regiokampioenschappen en/of de KNHS Indoorkampioenschappen. De meeste vragen gaan over de bepalingen in de kampioenschapsreglementen of over de vraagprogramma's. In de antwoorden is geprobeerd deze zo goed mogelijk toe te lichten.

Wil je meedoen aan de kampioenschappen? Lees de kampioenschapsreglementen en het vraagprogramma van het betreffende kampioenschap dan goed door, zodat je op de hoogte bent van de bepalingen. Van de KNHS Indoorkampioenschappen staan ze hier, die van de regiokampioenschappen op de website van de regio's en/of in MijnKNHS.nl.

In de aanloop naar het Indoorkampioenschap wordt de tussenstand van de Subtop-selectie gepubliceerd bij de startlijsten. Neem voor vragen contact op met subtop@knhs.nl.

Kampioenschappen mag je alléén rijden in de hoogste klasse waarin of het hoogste niveau waarop jullie als combinatie het desbetreffende seizoen zijn gestart. Twee voorbeelden:

 1. Je bent na 1 oktober in de klassen L1 en L2 gestart. Dan mag je de kampioenschappen alléén in de klasse L2 rijden. Dit is namelijk de hoogste klasse waarin je bent uitgekomen.
 2. Je bent L-springen en hebt na 1 oktober één keer M gestart. Dan mag je de kampioenschappen alléén in de klasse M rijden. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen winstpunten hebt gehaald, HC bent gestart of zelfs foutief bent gestart / niet startgerechtigd bent in deze klasse. Je bent immers in het betreffende seizoen op een hoger niveau uitgekomen.   

De selectieprocedure voor de regiokampioenschappen kan per regio verschillen. Regio's kunnen en mogen namelijk zelf veel bepalen. Zo kan en mag de regio bepalen met hoeveel paarden jij als ruiter mag deelnemen aan de regiokampioenschappen. Dat staat dan beschreven in het vraagprogramma van het betreffende regiokampioenschap. Deze vraagprogramma's komen op de website van de regio's en/of in MijnKNHS.nl te staan. Wat wel gelijk is voor alle regio’s, is de bepaling in het kampioenschapsreglement dat je niet mag meedoen in de onderstaande combinaties van klassen.

Bij dressuur geldt dat je als ruiter met verschillende paarden/ pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen:

 • Klasse B en Z1
 • Klasse L1 en Z2

Bij springen geldt dat je als ruiter met meerdere paarden/pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen:

 • Klasse B en Z/ZZ
 • Klasse L en ZZ

Je zult dus vóór de regiokampioenschappen een keuze moeten maken in welke klasse je uit wilt komen tijdens de regiokampioenschappen. Tijdens de KNHS Indoorkampioenschappen zelf mag je meedoen aan maximaal twee rubrieken per discipline.

Wanneer je als ruiter met meerdere paarden Z2 of hoger geklasseerd bent, dan gelden er extra beperkingen.

 • Als een ruiter tenminste 2x met verschillende paarden opgenomen is geweest in de klasse Z2, dan is deelname aan Regio- en/of KNHS-kampioenschappen vanaf de klasse L2 toegestaan.
 • Als een ruiter tenminste 2x met verschillende paarden opgenomen is geweest in de klasse ZZ-Licht, dan is deelname aan Regio- en/of KNHS-kampioenschappen vanaf de klasse M1 toegestaan.
 • Als een ruiter tenminste 2x met verschillende paarden opgenomen is geweest in de klasse ZZ-Zwaar, dan is deelname aan Regio- en/of KNHS-kampioenschappen vanaf de klasse M2 toegestaan.
 • Als een ruiter tenminste 2x met verschillende paarden opgenomen is geweest in de klasse Lichte Tour, dan is deelname aan Regio- en/of KNHS-kampioenschappen vanaf de klasse Z1 toegestaan.
 • Als een ruiter tenminste 2x met verschillende paarden opgenomen is geweest in de klasse Midden of Zware Tour, dan is deelname aan Regio- en/of KNHS-kampioenschappen vanaf de klasse Z2 toegestaan.
 • Wanneer je in de periode tussen 1 oktober 2016 tot aan het regiokampioenschap bent gestart in de klasse ZZ-zwaar of hoger, dan ben je uitgesloten van deelname aan een Regio- en/of KNHS-kampioenschap in de klassen B, L1 en L2.
 • Wanneer je in het desbetreffende seizoen deelneemt aan een kampioenschap in de Zware Tour (ook U25), dan ben je uitgesloten van deelname aan een Regio- en/of KNHS-kampioenschap t/m de klasse ZZ-Licht.

Nee dit is niet toegestaan. Wanneer je in het betreffende seizoen in een hogere klasse bent gestart, ook al was dit HC of zelfs foutief, dan vervalt je startgerechtigdheid voor de regiokampioenschappen in de lagere klasse. Na de regiokampioenschappen mag je wel promoveren zonder je startgerechtigdheid voor het KNHS-kampioenschap in de lagere klasse te verliezen.

Wanneer je verplicht moest degraderen, dan moet je tijdens Regio- en KNHS kampioenschappen uitkomen in de klasse waarnaar je gedegradeerd bent.

Wanneer je tijdens wedstrijden uitkomt in de klasse/rubrieken 1.40/1.45m, dan ben je tijdens regio- en/of KNHS kampioenschappen startgerechtigd in de klasse ZZ.

Ja, dat is vanaf dit indoorseizoen inderdaad toegestaan.

 • Op Regio- en/ of KNHS-kampioenschappen mag een pony door maximaal twee deelnemers in dezelfde discipline worden gestart. Het maximum aantal toegestane starts zoals opgenomen in het Algemeen Wedstrijdreglement artikel 40 lid 3 a en b blijft wel gelden.
 • Het is toegestaan dat een pony bij zowel de paarden als bij de pony’s in dezelfde discipline uitkomt op kampioenschappen, mits dit met een andere deelnemer is.
 • Bij de paarden is het niet toegestaan om met twee verschillende ruiters in dezelfde discipline deel te nemen aan de kampioenschappen.

Ja dat mag. Je moet in de hoogste klasse starten waarin jullie als combinatie in het betreffende seizoen zijn gestart.

De laatste wedstrijd die je rijdt voor de regiokampioenschappen mag je de punten "vol rijden". Je blijft dan startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd voor de regiokampioenschappen.

Voorbeeld: Je bent L1+29 en moet nog 1 selectiewedstrijd rijden. Tijdens deze wedstrijd rij je je punten vol: L1+30 (het maakt niet uit of je hier 1 winstpunt haalt of bijvoorbeeld 6 winstpunten in twee proeven). Je mag dan niet meer voor winstpunten starten op een andere wedstrijd voor de regiokampioenschappen, maar bent nog wel startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd. Wil je nu toch nog graag starten op een wedstrijd, dan moet er HC gestart worden, zodra je hoger start of voor winstpunten start dan vervalt je startgerechtigdheid in de klasse L1.